söndag 3 juni 2012

på hemväg!

här är några bilder från berlinbiennalen, som i år har fokus på sociala och politiska projekt:

ett av projekten var att en konstnär hade hämtat björkplantor från aushwitz-birkenau som sedan planterades ut i berlin. det fanns även ett stort rum på själva utställningen fullt med plantor som skulle spridas ut i världen; tre björkplantor är på väg till sigtuna!
 

här gjorde vi ett besök på bauhaus archive, där vi fick sett mycket av det som vi pratade om i höstas när vi arbetade med bauhaus.

hamburger bahnhof får man inte missa, den här gången var det bland annat en stor utställning med den kinesiske konstnären qiu shihua. en meditativ utställning inpsirerad av zenbuddism med diffusa landskap som svagt framträder i olika ljusa nyanser av färg.
och den amerikanske ljuskonstnären anthony mc call. verkligen en installation som bara kan uppskattas om man är inne i den...
ännu en installation på hamburger bahnhof:
annars har de sista dagarna i berlin bestått av ett svirr av utställningar art & press, los angeles art, sovjetisk arkitektur, minimalism mm mm. 

sedan kan man inte undgå att se alla spår av berlins såriga historia, här besöker vi topograhie de terror; många starka bilder och texter.
men många fina caféer & falafelställen också...
prinsessinnengärten var ett mysigt ställe just vid moritz platz där dom 
odlar ekologiska grönsaker och har ett mysigt fik:


en kväll hamnade vi på en fantastiskt mysig bar med poesiuppläsning (på tyska så klart!)
och fin tangomusik och blommor överallt
 
mumsigaste falafeln:
 

avslutningsmiddag, då vissa passade på att äta traditionell tysk mat = gigantiska kött- och schnitzelportioner. det fanns även vegetariska alternativ - men tydligen räknar man med att vegetarianer inte är lika hungriga :)

nu; på hemväg -  efter att ha väntat ett bra tag på tåget, så bär det till slut av!
 skisser från resan... (alla fick ett block i resans början med utmaningen att fylla det under veckan!)